BIJI RAMI: RAKAN BAIK ANDA


Apakah biji rami?

Biji rami berasal dari tumbuhan rami, tanaman yang membekalkan makanan dan serat. Kegunaan lain untuk tumbuhan rami termasuklah serat rami yang berasal dari batang tumbuhan dan apabila berputar ke kain, bahan tersebut dua hingga tiga kali lebih kuat daripada kapas. Tumbuhan rami juga digunakan dalam penciptaan minyak biji rami, bahan penting dalam produk yang tidak boleh dimakan seperti varnish, cat, dakwat dan linoleum.

PERHATIAN! Biji rami bukanlah flaxseeds yang merupakan nama bagi minyak yang diproses dari biji rami. Flaxseeds berfungsi sama seperti minyak ikan, dengan sifatnya yang mengurangkan darah. JANGAN ambil flaxseeds tanpa cadangan daripada doktor. Flaxseeds boleh memburukkan lagi keadaan darah yang sedia ada, dan boleh memberikan kesan buruk kepada mereka yang mengambil ubat tekanan darah tinggi.

 

Apakah keistimewaannya?

Biji rami kaya dengan serat dan asid lemak omega-3, dan mempunyai keistimewaan tiga indeks glikemik tinggi (GI) yang menjadikannya makanan yang bermanfaat bagi mereka yang mencari paliatif berasaskan makanan semulajadi kepada ubat-ubatan sedia ada, atau sebagai makanan tambahan semula jadi dalam diet harian anda. Selain itu, ia juga mengandungi asid alpha-linolenic (ALA) iaitu asid lemak yang dipercayai boleh membantu mereka yang mengalami masalah jantung dan masalah kesihatan yang lain.

 

Siapakah yang sesuai untuk memakan biji rami?

Biji rami amat sesuai untuk mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi atau masalah jantung. Sekiranya anda mengalami kesulitan dalam mengekalkan gula darah anda, ini mungkin makanan yang sesuai untuk anda. Kandungan lemak tinggi dan rendah karbohidratnya membolehkan tenaga secara perlahan dilepaskan ke dalam aliran darah, seterusnya memastikan gula darah kekal pada tahap yang sama dan tidak menaik dengan cepat.

Mereka yang mengamalkan diet rendah karbohidrat atau tanpa karbohidrat amat digalakkan untuk menambah biji rami dalam diet bagi mengurangkan pengambilan kalori. Diet ini biasanya menggalakkan pengambilan lebih banyak lemak, protein, dan serat daripada diet biasa, menjadikannya makanan sampingan yang sempurna untuk menangkis keinginan untuk memakan makanan berkarbohidrat.

 

Bilakah saya harus memakan biji rami?

Biji rami boleh dimakan pada bila-bila masa sepanjang hari, tetapi jaga kalori anda! Ianya sangat tinggi kandungan lemak, dengan satu sendok makan biji rami yang beratnya bersamaan dengan 5 gram lemak, menjadikannya tidak sesuai sebagai snek atau makanan ringan. Menambahkan biji rami ke dalam makanan harian anda merupakan satu pilihan yang bijak kerana rasanya mungkin mengambil masa untuk membiasakan diri pada mulanya.

 

Bagaimanakah ia dihidangkan?

Seperti yang telah dijelaskan sebelumnya, amat mudah untuk anda memakan rami sebanyak mana yang anda mahu. Namun ianya perlu diambil dengan berhati-hati dan tidak digalakkan untuk dimakan dengan kuantiti yang banyak kerana kandungan lemaknya yang cukup tinggi. Menjadikan biji rami sebagai hiasan di atas hidangan seperti makanan yang berasakan nasi, salad, atau yogurt boleh dijadikan sebagai satu permulaan yang baik.

Sekiranya anda memakan biji rami dengan sendirinya, adalah penting untuk anda mengunyahnya sehingga habis kerana biji rami tidak boleh dipecahkan oleh asid di dalam perut tidak boleh dicerna dengan baik jika sekadar ditelan.