BROKOLI: MAKANAN HIJAU YANG BOLEH DIPERCAYAI

A

pakah brokoli?

Brokoli adalah sayuran di bawah keluarga kubis yang berwarna hijau, menyerupai pokok kecil dengan 'cabang' yang membentuk batang dan 'pokok' yang membentuk daun tumbuhan. Ia mempunyai persamaan yang tinggi dengan bunga kubis, satu lagi kumpulan kultivar di bawah spesies brokoli yang sama.

Satu lagi bentuk brokoli yang digunakan secara meluas untuk mencegah kanser ialah pucuk brokoli yang berusia tiga hingga empat hari. Untuk artikel ini, "brokoli" merujuk kepada pelbagai tumbuhan yang telah tumbuh sepenuhnya, termasuklah pucuk brokoli kerana ia tidak mempunyai nilai pemakanan versi bersaiz penuh dan sukar untuk diperoleh dengan mudah.


Apakah keistimewaannya?

Sayur-sayuran Cruciferous adalah keluarga Brassicaceae, termasuklah sayur-sayuran seperti kubis cina, brokoli, daun selada, bunga kubis, dan kubis. Bukan sahaja tumbuhan ini kaya dengan vitamin dan mineral, tetapi brokoli khususnya diiktiraf kerana sifatnya yang berfungsi sebagai anti pencegahan kanser.

Sama seperti sayur-sayuran lain, brokoli juga mengandungi sulforaphane, sebatian yang diperbuat daripada myrosinase enzyme yang mengubah glucoraphanin menjadi sulforaphane melalui kerosakan yang dikekalkan oleh tumbuhan. Sulforaphane adalah sebatian yang dipercayai mempunyai ciri-ciri anti kanser.

Brokoli juga kaya dengan serat pemakanan, pelbagai jenis vitamin dan mineral, menjadikannya pilihan yang sangat baik bagi anda yang ingin menambah sayuran-sayuran yang penuh nutrisi berharga dalam diet anda dan untuk memenuhi jumlah pengambilan sayur-sayuran harian anda.


via GIPHY


Siapakah yang sesuai untuk memakan brokoli?

Brokoli sesuai dimakan untuk semua orang tanpa mengira status kesihatan. Oleh kerana ia bukanlah sejenis makanan alergi atau boleh merangsang alergi, makanan ini boleh dimakan bersahaja tanpa perlu memikirkan risiko jika memakannya!


Bilakah saya harus memakan brokoli?

Masukkan brokoli ke dalam makanan harian anda sebagai sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang. Untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik, anda digalakkan untuk memakan brokoli pada bila-bila masa sahaja.


Bagaimanakah brokoli dihidangkan?

Anda boleh tambah brokoli sama seperti anda tambah sayur-sayuran lain di dalam makanan anda.  Anda juga boleh menjadikannya sebagai salad – tiada batas untuk jumlah pengambilan sayur-sayuran di dalam makanan seharian terutamanya brokoli. Tetapi ada satu perkara yang anda perlu ikuti tau, pastikan anda memasak brokoli dengan mengukusnya, meletakkannya ke dalam gelombang mikro, atau anda boleh juga hanya menggorengnya sahaja. Mendidihkan brokoli boleh menyebabkan sulforaphane di dalamnya hilang. Brokoli amat mudah disediakan, jadi tiada alasan untuk anda tidak meletakkan brokoli sebagai makanan wajib dalam pelan pemakanan anda.

 

via GIPHY