KOPI: SAHABAT BAGI MEREKA YANG BEKERJA


Apakah kopi?

Kopi berasal dari biji panggang tumbuhan Coffea yang dituai dari buah kopi yang ditanam di atas pokok. Sama ada kopi segera atau dibru, minuman pagi ini adalah minuman yang paling banyak diminum di seluruh dunia. Dua daripada panggang kopi yang paling popular dan terkenal adalah Coffea Arabica (kopi Arabica) dan variasi Coffea Canephora ("Kopi Robusta").


Apakah keistimewaannya?

Dalam dekad yang lalu atau lebih, banyak kajian mengenai kopi yang didokumentasikan dengan baik mengenai kesannya yang bermanfaat. Ia dikenali kerana keupayannya dalam memperbaiki tekanan darah tinggi dan masalah yang berkaitan dengan jantung. Ia juga boleh menyumbang ke arah pencegahan diabetes jenis 2.

Malah, kehadiran kafein ataupun kekurangannya tidak menghilangkan langsung akan ciri-ciri kopi yang bermanfaat. Hasil kajian yang menggunakan kedua-dua kopi berkafein dan tanpa kafein mendapati bahawa kesan positif kopi kekal tanpa mengira kandungan kafein di dalamnya.


Siapakah yang sesuai untuk meminum kopi?

Sudah tentulah orang yang mengamalkan gaya hidup yang aktif dan sibuk! Tidak boleh disangkal lagi, kafein di dalam kopi boleh membantu menjaga tahap tenaga seseorang selain mengurangkan kesan tidur yang tidak mencukupi melalui kesan perangsangnya.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang boleh minum kopi tanpa beberapa kesan sampingan, terutama jika orang itu perlu mengambil ubat-ubatan yang sedia ada. Kafein yang berlebihan juga boleh memburukkan lagi simptom-simptom bagi mereka yang mempunyai masalah kebimbangan. Mereka yang mengalami aritmia, penyakit refluks gastroesofageal (GERD), migrain, dan gangguan tidur dinasihatkan untuk berunding dengan doktor sebelum mengambil kopi sebagai minuman harian.via GIPHY


Bilakah saya harus meminum kopi?

Kopi paling baik diminum pada waktu pagi atau sebagai pilihan dari keletihan. Sekiranya anda tidak pernah meminum kopi sebelum ini, perkara terbaik untuk anda lakukan adalah dengan mencubanya, kerana jumlah yang boleh diterima adalah berbeza dari individu ke individu yang lain dengan profil fisiologi dan genetik yang berbeza.

 

Bagaimanakah kopi dihidangkan?

Oleh kerana laman web ini berpusat di sekitar konsep tips mengenai diabetes, kami tidak boleh mengesyorkan pilihan kopi dari kedai kopi popular yang penuh dengan sirap bergula dan dilitupi dengan krim disebat.

Setakat kandungan nutrisi dan kandungan kalori di dalam kopi, kopi sebaiknya dihidangkan tanpa lebih susu atau krim dan sedikit gula. Kandungan kalori daripada beberapa minuman berasaskan kopi yang paling banyak diproses boleh disamakan dengan gula yang penuh dengan kalori seperti memakan sepotong kek atau aiskrim.


via GIPHY