4 CARA UNTUK MENGUJI PARAS GULA DARAH

Anda sudah mengetahui jenis, punca dan simptom diabetes. Anda juga merasakan bahawa kebanyakan simptom yang disebut di dalam artikel lalu berlaku pada tubuh badan anda. Sekarang, apa yang perlu anda lakukan? Jangan panik. Kami akan membantu anda untuk mengetahui sama ada anda benar-benar menghidap diabetes ataupun tidak. Panduan berikut menunjukkan ujian apakah yang perlu anda ambil untuk mengesan kehadiran diabetes, dan apakah perkara yang perlu anda lakukan setelah anda mengambil ujian tersebut.

Senarai di bawah adalah ujian yang disarankan oleh Persatuan Diabetes Amerika untuk anda mendiagnosis kehadiran diabetes. Nilai yang mengukur kehadiran diabetes tersebut boleh diambil secara langsung daripada laman web mereka. Sekali lagi diingatkan bahawa senarai ini hanya boleh digunakan sebagai rujukan sahaja. Anda masih perlu dapatkan nasihat perubatan daripada pakar yang berkelayakan untuk mengesahkan ujian tersebut.

 


Gula darah puasa (FBS)

Ujian ini mengukur gula darah 12 jam selepas makanan terakhir anda dengan minimum 8 jam. Dalam tempoh ini, anda tidak digalakkan untuk mengambil sebarang makanan dan hanya dibenarkan untuk meminum air kosong sahaja - walaupun minuman tanpa gula yang mengandungi kafein juga tidak dibenarkan kerana ia berpotensi untuk mengganggu keputusan bacaan terakhir ujian darah anda.

Bacaan FBS sebanyak ≥126mg / dL, atau 7.0 mmol / L, bermakna anda mungkin menghidapi diabetes.Ujian toleransi glukosa lisan (OGTT)

Syarat awal sebelum menjalani ujian ini adalah anda perlu berpuasa selama 8 hingga 12 jam. Bacaan asas kemudiannya diperoleh dengan mengambil bacaan awal gula darah. Anda akan diberikan penyelesaian glukosa yang dikira oleh berat badan anda dengan jangkaan masa 5 minit. Satu lagi bacaan gula darah akan diambil 2 jam kemudian dan dibandingkan dengan bacaan asas untuk mendapatkan keputusan akhir. Darah anda boleh diambil sehingga 6 jam lamanya bergantung kepada keperluan doktor.  

Bacaan OGTT sebanyak ≥200mg / dL, atau 11.1 mmol / L, bermakna anda mungkin menghidapi diabetesUjian kadar gula secara rawak (RBS)

Juga dikenali sebagai ujian darah biasa, ujian ini tidak memerlukan sebarang persiapan sebelum melakukannya. Ujian ini telah mengambil kira keadaan bukan puasa sebelumnya, dan menganggap nilai-nilai tersebut sebagai normal. Ujian RBS boleh dilakukan beberapa kali untuk memudahkan diagnosis dan mempunyai penanda aras yang sama seperti OGTT.

Bacaan RBS ≥200mg / dL, atau 11.1 mmol / L, bermakna anda mungkin menghidapi diabetes.


Glycohemoglobin A1C (HbA1c)

Ujian ini melibatkan pembacaan glycated hemoglobin di dalam aliran darah di mana apabila diukur, ia menunjukkan purata kepekatan glukosa plasma untuk jangka masa yang panjang. Ujian ini sangat unik dalam kalangan semua ujian darah kerana ia juga boleh digunakan oleh mereka yang menghidap diabetes untuk mengukur tahap kesihatan mereka. Ujian ini kebiasaannya memerlukan lebih dari dua kali setahun untuk mendapatkan hasil yang tepat.

Persediaan untuk ujian HbA1c juga berbeza di mana ia memerlukan asas kestabilan yang melibatkan cara pemakanan, rawatan, dan rutin sekurang-kurangnya 6 minggu sebelum bacaan HbA1c yang tepat dapat diperoleh. Mereka yang baru saja menderma darah atau kehilangan banyak darah untuk apa-apa sahaja sebab tidak digalakkan untuk mengambil ujian ini kerana pengisian semula darah dalam tubuh badan tidak menggambarkan jumlah gliserologlobin yang tepat.

Bacaan A1C ≥6.5% bermakna anda mungkin menghidapi diabetes.Seperti yang dapat dilihat dari senarai ujian gula darah di atas, terdapat banyak cara untuk menguji sama ada anda penghidap diabetes ataupun tidak. Ilmu adalah kuasa, dan pengetahuan tentang setiap proses ujian dapat membantu anda untuk mendapatkan rawatan yang sesuai. Jadi, apa tunggu lagi? Cubalah salah satu daripada ujian di atas dan lihat hasilnya!