POLIURIA & POLIDIPSIA 


Memahami poliuria & polidipsia

Poliuria adalah satu keadaan yang mendorong penghasilan lebihan kuantiti air kencing. Walaupun penghasilan harian air kencing untuk orang dewasa adalah antara 1-2 liter, namun mereka yang terjejas oleh poliuria boleh melepasi hingga 3 liter air kencing dalam sehari.

Polidipsia pula adalah keadaan di mana pesakit mengalami dahaga yang tidak dapat dikawal, dan ia biasanya dikaitkan dengan poliuria. Pengambilan cecair berlebihan yang disebabkan oleh polidipsia boleh menyebabkan pengeluaran kuantiti air kencing yang tidak normal.


via GIPHY


Kehadiran poliuria dan polidipsia adalah penunjuk yang biasa bagi dua jenis diabetes. Salah satu jenis ini dipanggil diabetes mellitus, juga dikenali sebagai diabetes jenis 1 dan 2 yang sangat biasa dialami oleh kebanyakan pesakit. Manakala satu lagi jenis diabetes dikenali sebagai diabetes insipidus, sejenis diabetes yang jarang berlaku dan tiada kaitan langsung dengan tahap insulin badan, tetapi lebih kepada masalah buah pinggang.

Kedua-dua jenis diabetes ini amat berbeza kerana jenis diabetes mellitus secara dasarnya adalah glikemik, manakala diabetes insipidus pula dicirikan sebagai gangguan urologi. Walau bagaimanapun, diabetes insipidus sama-sama berbahaya kerana jumlah air kencing yang dikeluarkan tidak dapat digantikan dengan jumlah air yang mencukupi dalam tubuh badan, yang kemudiannya menyebabkan dehidrasi teruk pada pesakit.

Cara mudah untuk memeriksa kemungkinan anda mengalami poliuria adalah dengan mengambil perhatian akan pengambilan cecair minuman yang anda ambil anda sepanjang hari di samping memerhatikan kekerapan di mana anda perlu buang air kecil dalam sehari.

Kesan poliuria dalam diabetes mellitus jauh berbeza dengan diabetes insipidus. Sekiranya anda didiagnosis dengan diabetes mellitus, buah pinggang anda akan menarik lebih banyak air dalam badan untuk mengeluarkan paras gula darah yang tinggi. Hal ini menyebabkan air kencing anda akan mempunyai kepekatan glukosa yang lebih tinggi, dan seterusnya membawa kepada komplikasi hiperglikemia.

Berbeza dengan pesakit diabetes insipidus pula, kesan poliura boleh disebabkan oleh hormon antidiuretik (pusat diabetes insipidus) atau tindak balas buah pinggang terhadap hormon antidiuretik (nephorgenic diabetes insipidus). Tidak seperti pesakit diabetes mellitus, air kencing pesakit diabetes insipidus tidak akan mengandungi paras glukosa yang berlebihan dan tidak boleh mengakibatkan  hiperglikemia.

Memahami keadaan kedua-dua jenis diabetes melalui poliuria adalah penting kerana mereka yang mempunyai diabetes mellitus mempunyai jumlah gula darah yang sentiasa tinggi di mana ia boleh membahayakan kesihatan seseorang. Walau bagaimanapun, diabetes insipidus agak berbeza di mana kesihatan pesakit tidak akan terjejas selagi mereka terus meminum air untuk mengelakkan dehidrasi.

Tidak kira jenis diabetes apapun, adalah penting untuk anda mendapatkan bantuan perubatan secepat yang mungkin jika anda mengesyaki anda mungkin mempunyai poliuria dan / atau polidipsia. Maklumat dalam artikel ini adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh diambil sebagai nasihat perubatan dalam apa jua cara sekalipun.