SENARAI MAKANAN UNTUK PESAKIT DIABETES


Sama ada anda pra-diabetes, didiagnosis dengan diabetes, atau hanya mengambil berat tentang kesihatan anda, senarai makanan di bawah amat sesuai untuk anda ambil dan masukkan dalam pelan pemakanan harian anda.

Mari berhadapan dengan realiti, diet yang anda rancang hanya boleh bertahan setakat mana yang anda mampu, bukan? Diet memerlukan masa dan usaha yang berterusan untuk melakukannya, dan tidak keterlaluan untuk kami katakana bahawa ia juga bergantung kepada kawasan tempat tinggal anda. Mengapa kami katakan demikian? Kerana kawasan tempat tinggal anda mungkin dipenuhi dengan pelbagai cabaran yang perlu anda tempuhi untuk kekal berdiet, dan salah satunya adalah kos makanan yang murah.

Oleh kerana laman web ini dirangka untuk pembaca dari serata dunia, kami telah senaraikan beberapa makanan untuk anda jadikan sebagai panduan umum tentang makanan apa yang harus anda ambil setiap hari.

Namun begitu, anda tidak perlu terlalu mengikuti senarai ini. Pengambilan makanan apa pun - bukan hanya disenaraikan di sini - lebih baik dilakukan secara sederhana. Bentuk hidangan seperti buffet yang menggalakkan anda untuk mengambil sebanyak mana makanan yang anda mahu berdasarkan harga yang anda bayar tidak termasuk sama sekali dalam senarai ini. Panduan berguna yang boleh anda ambil adalah dengan tidak memakan bahagian-bahagian yang anda tidak biasa ambil dalam makanan harian anda sebagai langkah keselamatan.

Keperluan kalori purata ditetapkan pada 2,000 kalori sehari, iaitu jumlah minimum kalori yang diperlukan untuk berfungsi secara normal. Nombor ini lebih sedikit jika anda aktif, dan keperluan kalori tertentu selalu sedikit atau kurang jika dikira berdasarkan ketinggian seseorang, berat badan, umur, dan sebagainya.

Sila periksa senarai di bawah dan pastikan anda memahami setiap satu artikel untuk mengetahui apa yang baik dan tidak baik untuk anda.

 

Alkohol

Sekiranya anda telah membaca artikel kami yang lain mengenai makanan apa yang baik untuk pesakit diabetes dan pra-diabetes, maka minuman ini adalah sesuatu yang unik untuk anda pertimbangkan dalam pelan pemakanan sedia ada anda.

Ketahui dengan lebih lanjut.

 

Avokado

Avokado adalah buah yang kebiasaannya diliputi dengan kulit berwarna coklat atau hijau, mengandungi pulpa yang berwarna hijau kekuningan, dan mempunyai benih di tengah. Juga dikenali sebagai buaya pir, buah ini adalah salah satu daripada buah yang baik kerana memiliki kandungan lemak mono tak tepu yang tinggi.

Ketahui dengan lebih lanjut.

 

Brokoli

Brokoli adalah sayuran di bawah keluarga kubis yang berwarna hijau, menyerupai pokok kecil dengan 'cabang' yang membentuk batang dan 'pokok' yang membentuk daun tumbuhan. Ia mempunyai persamaan yang tinggi dengan bunga kubis, satu lagi kumpulan kultivar di bawah spesies brokoli yang sama.

Ketahui dengan lebih lanjut.

 

Kopi

Kopi berasal dari biji panggang tumbuhan Coffea yang dituai dari buah kopi yang ditanam di atas pokok. Sama ada kopi segera atau dibru, minuman pagi ini adalah minuman yang paling banyak diminum di seluruh dunia.

Ketahui dengan lebih lanjut.

 

Biji Flaks

Biji flaks (jangan terkeliru dengan biji rami) berasal dari tumbuhan rami, tanaman yang membekalkan makanan dan serat. Ia kaya dengan serat dan asid lemak omega-3, dan mempunyai ciri-ciri tiga indeks glikemik (GI) tinggi yang menjadikannya makanan bermanfaat bagi mereka yang mencari paliatif berasaskan makanan semulajadi untuk digantikan dengan ubat-ubatan yang sedia ada.

Ketahui dengan lebih lanjut.

 

Oat

Oat dibuat dari oat groat dalam bentuk mentah yang tidak boleh dimakan. Oat terdapat dalam pelbagai jenis termasuklah oat pemotongan keluli, oat batu, gandum, dan oat segera. Ia adalah makanan yang sempurna untuk pesakit diabetes atau bagi mereka yang tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan. Hal ini adalah kerana kandungannya yang mempunyai kepadatan nutrisi yang cukup untuk badan anda.

Ketahui dengan lebih lanjut.

 

Gandum Penuh

Sama seperti oat, gandum penuh mempunyai indeks glikemik rendah (GI) berbanding dengan tepung putih dan makanan berasaskan tepung halus. Pesakit diabetes dan pra-diabetes yang perlu sentiasa memantau tahap gula darah mereka akan mendapat manfaat yang banyak jika memakan makanan berasaskan gandum penuh kerana ia mengeluarkan karbohidrat secara perlahan ke dalam aliran darah, berbanding dengan tepung putih dan makanan berasaskan tepung halus.

Ketahui dengan lebih lanjut.

 

Salmon

Salmon kaya dengan protein dan lemak serta tidak mengandungi karbohidrat, menjadikannya makanan yang sempurna untuk pesakit diabetes dan pra-diabetes.

Ketahui dengan lebih lanjut.

 

Seperti biasa, penafian bagi setiap halaman juga diaplikasikan untuk senarai ini: Jangan mengabaikan alahan makanan anda dan menyekat diet yang sedia ada hanya untuk mengikuti senarai ini. Senarai yang dibentangkan tidak membuat sebarang jaminan bahawa ia boleh memperbaiki taraf kesihatan anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan yang berkaitan dengan perubatan, sila hubungi doktor bertauliah atau pakar nutrisi makanan anda.